Antalya Trafik Kazası Avukatı

Av. Mehmet Cihat ÖZMEN ,uzman kadrosu ile birlikte Antalya ve Türkiye’nin her yerinde sigorta şirketleri ile sigortalılar arasındaki uyuşmazlıkların çözümü konusunda her türlü hukuki hizmeti vermektedir. Hukuk Büromuz , ölümlü, yaralamalı, maddi hasarlı trafik kazalarından doğacak her türlü maddi ve manevi tazminat , araç değer kaybı davaları ile iş kazası davalarında ve bu davalara ilişkin ön başvuru ve taleplerde hak sahibini temsil etmektedir.

TAZMİNAT TÜRLERİ

YARALAMALI TRAFİK KAZALARI

Trafik kazası geçiren kişilerin vücut bütünlüğünün belli oranda kaybı sonucunda hak ettikleri tazminat türüne sakatlanma tazminatı adı verilmektedir. Bu tazminat, kazazede tarafından talep edilebilmektedir. Trafik kazası sonucunda vücut bütünlüğü kaybı oranı ise hastanelerden alınacak sağlık raporuna göre tespit edilmektedir.

Hak edilen tazminat miktarı bilirkişi raporundaki maluliyet(sakatlık) oranına, kişinin yaşına ve trafik kazası öncesindeki gelirine göre değişiklik göstermektedir.

Trafik kazası geçiren kişiler belirli süre işlerine gidemeyecek durumda olup evde istirahat etmek zorunda kalabilirler. Bu durumda hastanelerden alınacak geçici iş göremezlik raporlarıyla kaza geçiren kişilerin ne kadar süreyle işinden, gücünden yoksun kalacakları tespit edilmektedir. Yine kazazedeler o süre içerisinde işlerine gidememe sebebiyle uğramış oldukları zararı “geçici iş göremezlik tazminatı” adı altında talep edebilirler.

Zamanaşımı                              

Kaza sonucunda yalnızca yaralanma var fakat vefat yok ise zamanaşımı 8 yıldır. Beraberinde vefat da getiren kazalarda ise zamana aşımı 15 yıldır.

ÖLÜMLÜ TRAFİK KAZALARI

Ülkemizde sıklıkla meydana gelen ölümlü trafik kazaları sonucunda, vefat eden kişilerin yakınları tarafından talep edilebilecek tazminat hakları aşağıda ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır.

Destekten yoksun kalma tazminatı,

Cenaze ve defin giderlerinin tazmini,

Vefat eden adına , vefat anına kadar yapılan tedavi giderleri ve sair masraflar,

Kazaya karışan araçların uğradığı hasara ilişkin maddi tazminat…

Destekten Yoksun Kalma Tazminatı

Destekten yoksun kalma tazminatı talebinde bulunabilecek olanlar ; ölen şahsın eşi, belirli bir yaşa erişmiş olan çocukları ve kardeşleridir. Vefat eden kişi çocuk ise anne ve babası veyahut velayeti altında bulunan ebeveyni velayeten tazminat talep edebilir. Ölen kişiyle akrabalık veya kan bağı olmayan kişiler ise vefat eden şahsın hayatta iken kendisine/kendilerine   destek olduğunu ispatlamak suretiyle maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilirler.
Destekten yoksun kalma tazminatında hesaplama yapılırken , olayın özelliğine göre değişmekle birlikte , vefat eden kişinin yaşı , gelir seviyesi, ailesine veya yakınlarına destek olma durumları dikkate alınmakta , bu anlamda hesap edilen tazminat tutarı farklılık arz etmektedir.

Vefat Eden Kişinin Hastane ve Tedavi Giderleri

Trafik kazası sonucunda hayatını kaybeden kişi, vefatından önce tedavi görmüş ise veyahut ölen kişinin yakınları tarafından tedaviye ilişkin sair masraflar yapılmışsa, yapılan bu masraflar da maddi tazminat kapsamında kusurlu olan taraftan istenebilir.

Ölümlü Trafik Kazası Manevi Tazminat

Ölümlü trafik kazası sonucunda vefat eden kişinin yakınlarının , ölüm nedeniyle yaşadığı üzüntü ve manevi acının bir parça da olsa tatmin edilmesi amacıyla yasa koyucu tarafından öngörülen bir tazminat türüdür. Ölümlü trafik kazası nedeni ile talep edilen manevi tazminatın miktarına ilişkin takdiri yasa gereği hâkime aittir. Hâkim, talebe konu edilen maddi tazminata karar verirken, dosyaya sunulmuş olan raporlar ve diğer kesin ve takdiri deliller doğrultusunda hareket etmek zorunda olmakla birlikte,  manevi tazminatı serbestçe takdir etme yetkisine sahiptir.  Lakin bu serbestlik , dosya hakiminin keyfi şekilde karar vereceği anlamına gelmemekte olup, tarafların ekonomik durumları ile ölümlü trafik kazasının ve bunun sonucunda gerçekleşmiş olan vefatın tazminat talep eden davacılar üzerindeki etkisi gibi gerçekleri  de dikkate almak suretiyle hakkaniyete uygun bir miktar tazminata hükmedecektir.

Zamanaşımı

Kaza sonucunda yalnızca yaralanma var fakat vefat yok ise zamana aşımı 8 yıldır. Beraberinde vefat da getiren kazalarda ise zamana aşımı 15 yıldır.

ARAÇ DEĞER KAYIPLARI

Çift taraflı trafik kazası sebebiyle aracınızın bir kısım parçaları yenileriyle değiştirilebilir. Bir kısım parçaları ise tamir görerek onarılır. Aracınızın gördüğü kapsamlı tamir, onarım, boya, parça değişimi Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin TRAMER kayıtlarına işlenen hasar kaydı sebebiyle 2. El piyasa rayiç değerinde ciddi bir düşüşe sebep olur. İşte bu değer düşüklüğü Araç Değer Kaybı olarak ifade edilir.

Bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli husus (araç değer kaybı talebinde bulunmanız için) o kazaya ait hasar gören bölgenin daha önce hiç onarım görmemiş ya da benzer nitelikte bir onarım görmemiş olmasının yanında aracın km’sidir.

Araçta meydana gelen değer kaybı gerçek zarar kalemleri arasında bulunup kusurlu araç sürücüsü, araç sahibi ve sigortacısı bu zarardan müşterek ve müteselsilen sorumludur.

Zamanaşımı

Geçmişe yönelik son 2 yıl içerisinde geçirmiş olduğunuz tüm kazalar için araç değer kaybı talebinde bulunabilirsiniz.

İŞ KAZASI

İşverenin gözetim yükümlülüğü altında olan işçinin bedensel ya da ruhsal olarak zarara uğraması iş kazası olarak adlandırılmaktadır. İş kazası; çalışanın iş yerinde bulunduğu sırada, işveren tarafından verilen işin yürütülmesi esnasında, işverene bağlı olarak çalışan işçinin, görevli olarak işyeri dışına gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmadığı zamanlarda, emziren kadın çalışanın, süt izni saati içerisinde, çalışanın işverence sağlanan taşıt ile işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında hemen ya da sonradan zarara uğratan olaylar olarak tanımlanmıştır. İş kazası tazminatı ise, iş kazası sonucu bedenen ya da ruhen zarara uğrayan kişiye ödenen tazminat türü olmaktadır.

İş kazası tazminatı almak için bu kazanın işyerinde gerçekleşmiş olması yeterli bir sebeptir. Bu noktada işverenin gerekli güvenlik önlemlerini almamış olması gerekmez. İşyerinde 3. kişilerin eylemlerinden ya da doğa olaylarından kaynaklanan kazalar da iş kazası kapsamında değerlendirilmektedir. Örneğin iş yerinde yıldırım çarpması sonucu hayatını yitiren işçi için iş kazası tazminatı alınabilir. Burada iş kazalarında, meydana gelen kaza, görülen iş ve uğranılan zararla uygun nedensellik bağı içerisinde olmalıdır.

İş Kazası Nedeniyle Maddi Tazminat

İş kazası nedeniyle maddi tazminat talep edecekler açısından iş kazasının somut zararlar ortaya çıkarmış olması gerekir. İş kazası sonrası maddi tazminat talep edilebilmesinin dayanağı, tedavi giderleri, kazanç kayıpları, çalışma gücünden yoksun kalma, çalışma gücünün azalması gibi maddi kayba neden olan unsurların tazmini talep edilebilir.

Çalışanın uğradığı fiziksel zararların tazmini açısından sosyal sigorta tarafından bu zararın karşılanmayan kısmı için işveren yükümlülüğü ortaya çıkar ve işveren tarafından bu tazminat ödenir. Sosyal sigortalar kurumu tarafından zarar tazmin edilemiyorsa bu noktada tazminat ödemenin tamamı, işveren tarafından karşılanır.

İş Kazası Nedeniyle Manevi Tazminat

İş kazası sonucunda tazminat talep edecek bireyler, manevi tazminat da talep edebilmektedirler. Burada cismani zarara uğrayan çalışan ve ölümü durumunda çalışanın yakınları, manevi tazminat koşullarının oluşması durumunda bu tazminatı talep edebilirler. İş kazası sonucu oluşan bu zarar beden ve ruh bütünlüğünün ihlal edilmesinden ya da çalışanın ölümü halinde iş kazasına uğrayan yakınlarının duyduğu üzüntü ve kederden kaynaklanmaktadır. İş kazası nedeniyle manevi tazminat, bu acı ve kederin giderilmesi adına ödenen iş kazası tazminatı türlerinden birisidir. Burada amaç işçinin ya da ailesinin yaşadığı acı kader, korku öfke, panik, küçük düşme, aşağılanma… gibi duygusal sarsıntıların bir nebze olsun giderilmesidir. Sadece ölüm halinde iş kazası tazminatı için manevi tazminat ödenmez. Bunun yanı sıra, ağır bedensel zararlar sonucunda bu zararı gören kişilerin yakınları yine manevi anlamda duygusal sarsıntı geçirebilir ve bu durumun tazmin edilmesi amacıyla iş kazası sonucu manevi tazminat talep edebilirler.

Zamanaşımı

İş kazası tazminatı ile ilgili olarak merak edilen hususlarda tazminat zaman aşımı süresi 10 yıldır.